info@perlapsikoloji.com 0549 180 00 01
Takıntı Nedir | Perla Psikoloji Merkezi | İzmir Psikolog | 0549 180 00 01

Takıntı Nedir

Takıntı Nedir
  • 4 Ağustos 2023

Takıntı Nedir?
Obsesyon, halk arasında bilinen adı ile takıntı, pek çok kişinin yaşadığı psikolojik hastalıklardan biridir. Saplantı olarak görülen bu hastalık: bireyin elinde olmadan, istemsiz bir şekilde bir duruma ya da bir insana karşı ilgili olmasıdır. Örneğin temizlik konusunda oldukça sık düşünen bir kişinin elini çok fazla yıkaması ve her dokunduğu yerden eline mikrop bulaştığını düşünmesi bir tür takıntıdır. Ancak takıntı nedir? Sorusunun cevabı tek bir madde ile açıklanamaz. Takıntı bir şeye karşı aşırı ilgili ve saplantılı olmak olsa da takıntının da kendi içinde çeşitleri vardır. Peki, bireyleri psikolojik olarak olumsuz etkileyen takıntı türleri nelerdir? İzmir Psikolog olarak kısaca açıklayalım.

 

Takıntı Türleri Nelerdir?
Takıntı türlerini takıntının gerçekleştiği olay ya da alana bağlı olarak sınıflandırmak mümkündür. Örneğin kontrol etmekle bağlantılı olan takıntıda kişi ocağın altı ya da ütünün fişi ile ilgili sürekli yanılsamalara düşer. Bir şeyi doğu yapıp yapmadığını ya da özetle yapıp yapmadığını sürekli kontrol etme ihtiyacı duyar.

Bir diğer takıntı türü ise kişinin temizlik takıntısıdır. Bireylerin neredeyse tamamı temizliğe önem verir ancak takıntısı olan kişiler en küçük detaylı bir görmezden gelemezler. Dokundukları yerlerden ellerine mikrop geçtiğini düşünür ve bu durumdan endişe duyarlar.

Dini ve ahlaki değerlere karşı oluşan takıntı türü de mevcuttur. Bu takıntı çeşidinde bireyler dini değerlere saygısızlık yapmaktan çekinir ve günlük hayatı aksatacak derecede dikkatli davranmaya başlarlar. Oldukça zor bir takıntı türü olduğunu söylemek doğru olacaktır. Peki, takıntı belirtileri nelerdir?

 

Çocuklarda Takıntı Davranışları

 

Takıntı Belirtileri Nelerdir?
Alanında uzman psikologların araştırmalarına göre takıntı belirtileri aşağıdaki şekildedir. Bu belirtilerin sizde ya da tanıdığınız bir bireyde görülmesi durumunda İzmir psikologdan destek alabilirsiniz.

Pislikten ya da mikroptan korku
Başka bireylere zarar vermekten korkma
Hata yapmaya karşı aşırı duyarlılık, korku
Düzen hastalığı
Kusursuz olma isteği
Aşırı kuşkuculuk
Güvensizlik
Rezil olmaktan korkma
Sosyal ortamlara girmekten korku duymak
Günahkar olduğunu düşünme
Takıntı belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerin görülmesi durumunda zaman kaybetmeden psikolojik destek alınması son derece önemlidir. Aksi durumda katıntı seviyesinde yükselme görülecektir. İzmir Çocuk Psikologu

  • ,